Browse Category by Blog

Blog

Betegségek, Blog

Fülgyulladás, mandulagyulladás, orrmandula-megnagyobbodás, arcüreggyulladás

KIVÁLTÓ OK: A visszatérő fülgyulladás és mandulagyulladás, az orrmandula-megnagyobbodás, ennek kapcsán kialakuló fülkürthurut, haláscsökkenés, horkolás vagy éjszakai légzéskimaradás (obstructiv apnoe), az arcüreg-gyulladás és az elhúzódó  az orrfolyás, krákogás, köhécselés, de az árpa, a festékhiányos anyajegy (vitiligo), a csalánkiütés (urticaria), az erythema nodosum és a foltos hajhullás hátterében is leggyakrabban Streptococcus pyogenes fertőzés áll.

TÜNETEK: Ez a baktérium képes hónapokon, éveken keresztül megbújni a torok és orrmandulákban, komoly panaszok nélkül. Sokszor csak a megnagyobbodott torokmandulák (tonsillák) méretéből tudunk következtetni jelenlétére. A legtöbbször azonban nem túl erős, de zavaró panaszokat okoznak: nem szűnő orrfolyás, halláscsökkenés, horkolás, éjszakai orrdugulás, köhécselés, krákogás, visszatérő árpa. Az immunrendszer védőfalának meggyengülésekor a baktériumok azonban gyorsan szaporodni kezdenek és komoly panaszokat: lázat, erős torokfájást, középfül-gyulladást, arcüreg-gyulladást tudnak okozni. Az immunrendszer gyengülését okozhatja vírusfertőzés, vagy erős hideg-hatás: hideg folyadék, fagylalt, hideg szél vagy légkondicionáló formájában. A Streptococcus pyogenes baktérium okozza a skarlátot is, de ennél a fertőzésnél egy bőrkárosító toxin is jelen van.

DIAGNÓZIS: Enyhébb panaszok esetén nehéz kimutatni a baktériumot. Amikor felerősödnek a tünetek és több baktérium található a mandulák felszínén, a fertőzés kimutatása is könnyebb. A torokváladék mintavétel, majd a tenyésztés az egyik lehetőség, de ez nem túl pontos és hosszadalmas eljárás. Vérvétellel is megnézhető a Streptococcus baktérium elleni ellenanyagszint, azonban éppen a baktérium mandulákban történő “rejtőzködése” miatt, ez sem pontos vizsgálóeljárás. A legmegfelelőbb a baktérium kimutatására a Streptococcus A gyors-teszt.

TERÁPIA: Erős panaszok esetén: láz, torokfájás, fülgyulladás, elhúzódó arcüreg-gyulladás, illetve skarlát esetén a megfelelő antibiotikum gyorsan enyhíti a panaszokat. Viszont, sajnos az a tapasztalat, hogy véglegesen nem tudja kiirtani a kórokozót. A baktérium, ugyan alacsonyabb számban, de ott marad a torokban, és az immunrendszer gyengülésekor újra panaszokat okoz. A végleges gyógyulás nehéz. A legegyszerűbb a meleg tengerparton eltölteni két vagy több hetet, de ez sajnos nehezen megvalósítható Magyarországon, így ezeket a körülményeket imitálhatjuk a mindennapi infra-lámpás torokmelegítéssel és sós inhalálással, mely lehet száraz só porlasztás is. Használhatunk helyi terápiát (Kaloba csepp, méz, propolisz) Az immunrendszert serkenthetjük, hogy harcoljon a megbúvó kórokozó ellen (Bronchovaxom és Ribomunyl) terápia. Használhatunk homeopátiát (Streptococcus nozóda, Belladonna, Phytolacca kúraszerű alkalmazása). Sajnos ezek a gyógymódok önmagukban nem elegendők. Alkalmazhatunk köpölyterápiát a nyakon, mely rendszeresen ismételve, hatékonyan működik. Új terápiás megközelítés az orron keresztül használt probiotikum, mely biofilmet alakít ki az orrban és a garatban, ezáltal megakadályozza a kórokozó Streptococcus pyogenes megtapadását. Mégis, tapasztalatom szerint, valódi, tartós gyógyulást egyedül az étrend megváltoztatása hoz. Kerülni kell az olyan ételeket, melyek sok vegyszert tartalmazhatnak: tej, tejtermék, glutén (zab is), kukorica, szója, földimogyoró. Amennyiben sikerül teljes diétát tartani, gyermekeknél egy-két hét alatt, felnőtteknél, pedig két-három hét alatt teljesen elmúlnak a panaszok: orrfolyás, köhécselés, horkolás, orrdugulás, arcüreg-gyulladás, torokfájás. Nagyon fontos még az emelt D-vitamin bevitel is. A normál adag kétszeresét is adhatjuk, amíg tartanak a panszok. A normál adag kisgyermekek (2-6 év): 2000 NE, nagyobb gyermeknek (6-12 év): 2500 NE, kamaszoknak (12 év felett): 3000 E

A FERTŐZÉS TERJEDÉSE: A Streptococcus pyogenes nyállal terjed, tehát a nem megmosott kéz szájba vétele, egymás után evés-ivás, csók, puszi, átviheti a fertőzést. E miatt, a családtagok átadják egymásnak a fertőzést. Ezt azért fontos tudni, mert kisdedek esetében a visszatérő középfül-gyulladás, kisgyermekek esetében a visszatérő mandulagyulladás, illetve a megnagyobbodott orrmandula következtében kialakuló panaszok hátterében, általában valamelyik szülő Streptococcus pyogenes hordozása áll. Leggyakrabban a felnőttek csak kis torokkaparásra vagy enyhe, múló torokfájásra panaszkodnak, de mindeközben átadják a baktériumot gyermekeiknek, akik viszont komoly panaszokkal, visszatérő fül- vagy torokfertőzésekkel “zsinórban” kapják az antibiotikumot. Ilyenkor a hordozó felnőtt meggyógyítása megszünteti és megelőzi a gyermekek panaszait is.

Betegségek, Blog

Hányás, hasmenés

A gyomor-bélrendszert érintő fertőzések vezető tünete az émelygés, hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom. E mellett lehet láz, fejfájás, elesettség, izomfájdalom, hidegrázás és egyéb influenzaszerű tünetek.

Hányás előfordulhat egyéb betegségek esetén is. Általában, ha hasmenéssel társul, az azt jelenti, gyomor-bélrendszert érintő fertőzés jelentkezett. Ennek leggyakoribb formája a vírusos fertőzés, melynek gyakori kísérő tünete a láz, influenzaszerű tünetek, hasfájás és vizes hasmenés.

Bakteriális eredetű megbetegedés esetén a leggyakoribb kórokozó a Salmonella és a Champylobacter. Ezek a fertőzések a klasszikus ételmérgezések, ilyenkor a kórokozók az ételben (tojás, hús, hal tejtermék) szaporodnak el és az ember gyomrába kerülve okoznak megbetegedést. Klasszikus tünetek a nagyon erős, görcsös hasi fájdalom, mely kevés, nyákos, gyakran véres széklettel társul. Előfordulhat láz, hányás és csalánkiütés is. Az ételmérgezés 8-12 óra múlva jelentkezik, az étel elfogyasztását követően. A megbetegedések, a családtagok között, egy időben kezdődnek, tehát, aki evett a szennyezett ételből, mind egyszerre lesz beteg.

Vírusos megbetegedés esetén a lappangási idő 12-72 óra. Ekkor tehát nem egyszerre jelentkeznek a megbetegedések a családban, hanem fél, egy vagy két napos csúszással. A vírusos hányás-hasmenések leggyakoribb kórokozói a Rotavírusok, Calicivírusok vagy Adenovírusok.

A Rotavírusos megbetegedések általában, nagy mennyiségű, gyakori, robbanásszerűen ürülő, bűzös, halszagú széklettel járnak és nem csak nyállal, széklettel, tehát a kéz közvetítésével, hanem cseppfertőzéssel, vagyis levegő, közös légtér útján is terjednek. Jellemző még rájuk, hogy a betegség harmadik, negyedik napján jöhet egy visszaesés.

A Calicivírus fertőzésre az elhúzódó, vissza-visszatérő panaszok jellemzőek.  A hányás, hasmenés, hasfájás, étvágytalanság, akár kettő-négy hétig is eltarthat.

Az Adenovírus fertőzést gyakran kísérik egyéb panaszok: torokfájás, orrfolyás vagy szemváladékozás. Jellemző a hasmenés elhúzódása, akár három-négy hétig.

A fertőző kórokozó kimutatására léteznek gyors-tesztek vagy lehetőség van a széklet tenyésztésére is, illetve vérvétellel kimutatható vírus vagy baktérium okozza-e a fertőzést.

Viszont a terápia ugyanaz, akármilyen kórokozó tenyészik ki. A legfontosabb a folyadék és ásványi anyag pótlása: a beteget tehát itassuk, itassuk, itassuk, akkor is ha kihányja, újra meg újra adjunk neki vizet, ha nehezen fogadja el, negyedóránként fecskendővel. Lehetőség szerint nagyon gyakran, kis adagokban, de a nagyobbak ihatunk egyszerre többet is. A hányás és a hasmenés a kórokozók kiürülését segíti, nekünk csak az a dolgunk, hogy pótoljuk,  ami kiürült. Akkor kell kórházba menni és infúziót bekötni a betegnek, ha nagyon bágyadt és nem akar inni. Ez már a kiszáradás jele, ekkor orvosi segítség kell. Amikor elalszik a sokat hányó gyermek, legritkábban óránként ébresszük fel és itassuk meg. A víz mellett adhatunk enyhe, hűvös mentateát vsgy gyömbérteát. A kóladiónak is van hányáscsillapító hatása. Hányás esetén ne adjunk hányáscsillapító gyógyszereket,  mert ezek csak átmenetileg enyhíthetik a panaszt, de gyógyulást mindig elnyújtják: a kórokozóknak ki kell ürülnie.

Hasmenés esetén a folyadékpótlás mellett, lényeges az ásványi anyagok, különösen a kálium pótlása. Erre több, vény nélkül kapható készítmény van a gyógyszertárakban, melyek általában gyümölcs ízesítésű sós italok (HIPP ORS almaital, Sodioral, Biogaia ORS,  Humana Elektrolyt, Normolyt, HIPP ORS répaital). E miatt a gyermekek nem igen szeretik őket. Alternatíva a Kalium-chloratum Schüssler só, de legjobb a banán,  mert ebben nem csak kálium, hanem magnézium is van.

A fentiek mellett a hasmenés terápiáját kiegészíthetjük lósóskamag-teával, aktív szén nel vagy egyéb felületaktív anyagot tartalmazó készítménnyel (Polisorb, Cralex, Smecta, Tasectan). Ezek a készítmények magukhoz kötik a kórokozókat és toxinjaikat, nem pedig székletfogók, így, az előírt adagban bátran alkalmazhatók. Adhatunk még a hasmenős betegnek proboitikumot is.

Lényeges differenciál-diagnosztikai kérdés a hányás esetében merül fel: hasmenés nélkül, csak hányasal járó panaszok esetén az alábbiak merülnek fel:

– hányás, erős hasfájás, láz, széklet nélkül, lehet vakbél-gyulladás jele, orvosnak kell megvizsgálnia beteget,

– hányás, erős fejfájással, esetleg lázzal, tarkókötöttséggel, neurológiai tünetekkel, időnként kiütéssel, utalhat az idegrendszer fertőzésére, azonnal orvosi vizsgálat szükséges,

– hányás, különösen reggeli hányás, émelygés nélkül, utalhat a központi idegrendszer térfoglaló folyamatára, szakorvosi vizsgálat szükséges,

– csecsemőknél előforduló nagyobb mennyiségű, 3 napnál tovább elhúzódó bukás, különösen, ha étvágytalansággal jár, felveheti tehéntej allergia lehetőségét. Erről részletesen a táplálék-allergiákról szóló fejezetben olvashat.

Blog, Életmód

Pattanásos bőr

A pattanásos bőr gyakran megkeseríti a serdülők mindennapjait. Kezelését nem külsőleg, hanem belsőleg kell megoldani, legfőképpen megfelelő táplálkozással. A pattanások kialakulását elősegítik a tejtermékek, különösen a sajt és a sok finomított szénhidrát, cukor. Amennyiben serdülőként pattanásos bőrrel küszködik valaki javasolom, hogy csökkentse minimálisra a tejtermék fogyasztását (természetesen megfelelő organikus kálcium bevitel mellett), fogyasszon minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, továbbá minimalizálja az édességek és a finomított lisztből készült ételeket.
Amennyiben a fenti diétás megszorítások nem vezetnek eredményre, érdemes alaposabb hormonkivizsgálást indítani, különösen az inzulinszintre vonatkozóan. Ennek részletei az elhízásról szóló fejezetben találhatók.

Blog, Életmód

Elhízás

Miért nem tudok lefogyni?

Fogyókúrákra rezisztens fiatalkori és szüléseket követő elhízások

Gyógyítható? Igen!

Két tipikus hízás, mely a nők életét keseríti, a tinédzserkori hirtelen meghízás és a másik, a terhességi súlygyarapodás, mely a szülést követően makacs módon részben megmarad, sokszor csak a második, vagy a harmadik szülés után alakul ki, nagyon gyakran ugyanarra az okra vezethető vissza, a szénhidrát anyagcsere egyensúlyának felborulására.

Mindkét elhízásra jellemző, hogy a túlsúlyos nő hosszú időn keresztül folyamatosan, mindent megtesz azért, hogy csökkentse a testsúlyát, de eredménytelenül. Hiábavaló, eredmény nélküli fogyókúrák jellemzőek ezekre a nőkre. Szinte alig esznek, mégsem csökken a testsúlyuk. A szinte 0 kalóriás diéta mellett is, makacs módon, esetleg kisebb ingadozásokkal, de tartják a megnövekedett testsúlyukat. Rosszabb esetben tovább növekszik a súlytöbblet.

Mi az oka ennek az igen gyakori, a lakosság közel felét érintő problémának?
Természetesen életmódunkból fakad:

Az egyik ok a mozgásszegény életmód. Kevesen mozognak rendszeresen, még kevesebben sportolnak rendszeresen. A nap nagy részét az iskolapadban, vagy a munkahelyünkön ülve töltjük, hazatérve pedig a számítógép, vagy TV készülék előtt, szintén ülve töltjük. A ma embere sokkal több időt tölt el ülve (szinte ez egész életét), mint az előző generációk. Ha a napi tevékenység nem egészül ki rendszeres mozgással, az óhatatlanul ahhoz vezet, hogy a táplálékkal bevitt energia meghaladja a felhasznált energiát és ez a többlet energia önmagában is hízást eredményez.

A másik ok a táplálkozási szokásaink torzulásaiból ered. Nézzük meg hogyan étkezünk. Életvitelünk úgy felgyorsult, hogy nincs időnk leülni kényelmesen étkezéseinkhez, mint azt régen tették. Naponta 2-szer, jó esetben 3-szor bekapunk valamit, a napi rohanás közepette, de olyankor sokat eszünk hirtelen és sajnos összetételében sem megfelelőt. Az egészséges a napi 5 – 6 étkezés lenne, mennyiségét tekintve pedig egyszerre keveset kellene fogyasztanunk.

A legártalmasabb, pedig a finomított szénhidrátok és a cukor mennyiségének többszörösére növekedése. Az átlagember szinte minden étkezésének nagy részét ezek teszik ki, hiszen a kenyér, a tészta általában ott van az asztalon. Minden evést édességgel fejeznek be, de nem ritkán a teljes étkezés szénhidrátból áll, pl. péksütemény formájában. Sokszor kapnak be napközben, csak úgy egy kis nasit, fagyi, keksz, tejszelet, túrószelet, de leggyakrabban csokoládé formájában. Nagyon ártó annak a tévhitnek az elterjedése, hogy a csokoládéban lévő anyagok a boldogsághormonok felszabadulását váltják ki, ezért a legkisebb stressz, bánat, sikertelenség vagy csak kimerültség hatására bekapnak egy kis csokit, amely gyakran egy egész tábla lesz. Az üdítők nagy része, a gyümölcsjoghurtok cukrot tartalmaznak, ezért a mellett, hogy a fontos folyadékbevitelt pótolnák, felesleges szénhidrátot visznek be. Ekkora mennyiségű szénhidrátot, hosszú távon, kevés ember képes tolerálni. A cukorbevitel egyre nagyobb mérvű megnövekedése miatt, egyre korábbra tolódik e kórállapot megjelenése, így napjainkban nem csak a harminc és negyven éves korosztály, hanem egyre gyakrabban a serdülőkor betegsége lesz.

Ennél a két tipikusan elhízott női populációnál a zavar kiváltó oka általában, a szénhidrát anyagcsere zavara, mely gyakran társul más endokrin rendellenességgel.
Ezek a túlsúllyal küzdő nők döntő többségükben nem cukorbetegek. Éppen ezért a cukorterheléses vizsgálatok, melyek pusztán a vércukorszinteket vizsgálják, nem hoznak kóros eredményt, mert ebből csak annyi állapítható meg, hogy nem áll fenn cukorbetegség. És sajnos ezzel, a hozzá nem értő kezekben, el is altatják a gyanút. Az eltérés ugyanis az inzulinszintben mutatkozik, mely cukorterhelés hatására kórosan megnövekszik. Sajnos még olyan centrumokban is, ahol vizsgálják az inzulinszintet, nem mindenhol nézik megfelelően az éhgyomri és a cukorterheléses inzulinszint viszonyát.
Ezek a nők, általában, ugyanis inzulin-rezisztensek. Fiatal korban a cukorbetegség csak ritkábban alakul ki, mert a fiatal szervezet még kompenzálni képes. A cukorbetegség később jelentkezik amikor a szervezet már „öregszik”, a tartalékai kezdenek kimerülni, így a betegség csak a negyvenes, ötvenes években jelenik meg ténylegesen.

Az inzulin-rezisztencia gyakran társul prolaktinszint eltéréssel, (ami a tejelválasztást szabályozó hormon) és a hypothyreosissal ami a pajzsmirigy hormon alulműködését jelenti. Ez a hármas szinte mindig súlygyarapodással jár. Gyógyszeresen normál szintre beállítható. A hormonszintek normalizálásával a testsúly is magától csökken. Hatalmasra nőtt sajnos azon nőbetegek száma, akinél pajzsmirigy alulműködést diagnosztizálnak, és elkezdik kezelni a betegséget pajzsmirigy hormonok pótlásával. Ekkor általában elkezdődik a fogyás és javul a közérzet, de sajnos a betegség gyökeréig nem jutnak el, hiszen a szénhidrát anyagcserét és az inzulinszintet nem vizsgálják, így a probléma valódi oka orvosolatlan marad. Elképzelhető, hogy csak évek múlva a derül ki, mikorra már kialakul a valódi cukorbetegség, annak minden szövődményével és gyógyszer, vagy rossz esetben inzulinfüggőségével együtt. Pedig a kezdetekkor életmódváltással és megfelelő terápiával még könnyű teljes gyógyulást elérni.

A háziorvosok sajnos nem tudják levetetni csak a vércukor és a pajzsmirigy szinteket, így az inzulinrezisztencia és a hormonszintek eltérése nem derül ki, kezelésük nem történik meg. Több szakember együttműködése segíthetne ezen zavarokat ellenőrizni, majd kezelni, de így komplex kivizsgálásban és kezelésben kevesen részesülnek, pedig gyakorisága olyan jelentős, hogy népegészségi problémát jelent.

Nagyon gyakori probléma még, hogy a serdülőkori pattanásos bőr az első tünet. Ilyenkor a kivizsgálásból szinte minden esetben kimarad az inzulinszint vizsgálata, és terápiaként a szegény serdülők, nem ritkán erős, toxikus gyógyszereket kapnak, pedig megfelelő kivizsgálás után az eltétés valódi oka is kezelhető. A serdülő lányoknál jelentkező fokozott szőrnövekedés már szerencsére erősebb gyanúkeltő, így ezek a lányok már nagyobb valószínűséggel eljutnak a megfelelő kivizsgálásra, de sajnos a megfelelő terápia helyett sokszor hormontartalmú fogamzásgátlót szedetnek velük, ahelyett, hogy a szénhidrát anyagcserét rendeznék. Mellesleg nem sok nőben merül fel a gyanú, hogy a bajuszka megjelenése a szénhidrát anyagcsere és így a hormonháztartás felborulása miatt, tulajdonképpen a sok édesség, leggyakrabban a csoki fogyasztás miatt van. (A kis boldogsághormon növelő csokika.)

A következő nagy betegségcsoport, ami a szénhidrát-anyacsere zavarára hívja fel a figyelmet, az a meddőség. Megfelelő szülész-nőgyógyász szakemberhez kerülve, jó esély van arra, hogy az ismeretlen okú meddőség hátterében felszínre kerül az inzulinrezisztencia. Így ennek egyidejű kezelésével, életmódváltással nem csak a meddőségi probléma oldódik meg, hanem még az előtt kezelhető a szénhidrát-anyagcsere zavara, mielőtt kialakulna a cukorbetegség, annak szövődményeivel és terápiás nehézségeivel együtt.(www.meddoseg-nogyogyaszat.hu)

Nagyon fontos kiemelni, hogy inzulinrezisztencia nem csak elhízott nőknél, hanem vékony nőknél, sőt férfiaknál is fennállhat. Ezért nem csak akkor érdemes hozzáértő szakemberhez fordulni, ha elhízással küszködik valaki, hanem pattanásos a bőre, fokozott szőrnövekedést tapasztal, rendszertelen a menstruációja sőt ha magas a vérnyomása. A legújabb kutatások szerint ugyanis a magasvérnyomás-betegség hátterében nem csak a stressz és a fokozott zsírfogyasztás áll, hanem éppen a fokozott szénhidrátbevitel és így az inzulinrezisztencia is. Előfordul, hogy már serdülőkorban, nem csak elhízott fiúknál is megjelenik a magasvérnyomás-betegség, melynek okát egy vállrándítással elintézik, hogy hát a hormonváltozás miatt van és felírják a vérnyomáscsökkentőt. Valóban a hormonváltozás az ok, csak éppen az inzulin a felelős.

Ráadásul az utóbbi évek kutatásai nyilvánvalóvá tették, hogy fokozott daganatképződéshez vezet a nagyfokú szénhidrátbevitel következtében kialakuló kóros cukorháztartás és az inzulinrezisztencia. Tulajdonképpen így elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy a civilizációs betegségek kialakulásának okaként a mozgásszegény életmód melletti nagymérvű cukor és szénhidrátbevitel tehető felelőssé.

Blog, Tanácsok

Csecsemőtáplálás

A baba számára a legjobb étel az anyatej, egészen hat hónapos korig. Eddig nem szükséges akár vízzel vagy teával sem kiegészíteni a szoptatást. Az első két hetes korban ez pedig kifejezetten nem is ajánlott, hiszen ilyenkor fontos, hogy “beálljon” az anyatej mennyisége (annyi termelődik, amennyi kiürül). Tehát minél többet szopik a baba, annál több anyatej termelődik, ha pedig teával vagy vízzel itatjuk az újszülöttet, nem csak az anyatej lesz kevesebb, hanem, mivel kalóriaszegény itallal lesz teli a baba hasa, nem lesz ereje szopni, aluszékony lesz.
Az első két hétben tehát mindig megszoptathatjuk a kisbabát ha sír, ilyenkor még nincs hasfájás. Arra figyeljünk azonban, hogy az első két hétben ne hagyjuk 4-5 óránál tovább aludni, hiszen ilyenkor még aluszékonyabbak lehetnek az élettani sárgaság miatt.
Az anyatej tehát megfelelő táplálék hat hónapos korig, ez után, azonban már szilárd táplálékra is szüksége van a babának, egyébként nem fog gyarapodni, továbbá a nyers gyümölcsökben és zöldségekben lévő ásványi anyagok és nyomelemek is elengedhetetlenek.
A szilárd ételek bevezetését gyümölcsökkel kezdjük. Először csak egy gyümölccsel, újabb hozzáadása csak 3 nap után javasolt. Minden, nem vegyszerrel kezelt gyümölcs alkalmazható. Kerüljük a citrusféléket (mandarin, narancs, kivi, citrom, grapefruit) és az epret, azért, mert ezekben általában sok a vegyszer. A fáról szedett naranccsal nincs gond. Banánt csak akkor adjunk a babának, ha bio-banánt tudunk szerezni. Először a tízórait kezdjük gyümölccsel, majd kínáljuk meg az étkezés végén a babát vízzel, majd anyatejjel. Fokozatosan egyre több kanállal fog megenni a gyümölcsből és elhagyható az anyatej.
Három-négy hét múlva bevezethetjük a zöldségféléket és a csak gluténmenetes gabonákat (rizs, köles, hajdina, amaránt). Ekkor már a déli étkezést kezdjük főzelékkel, gabonával. Ha baba súlya nem gyarapszik megfelelően, minden ételbe, a gyümölcsbe is keverhetünk gabonát, akár pehely formájában.
A jelenleg érvényben lévő szakmai javaslat alapján, kis adagban, ami napi egy háztartási kekszet jelent, be kell vezetni a glutént hét hónapos korig. Ezt a javaslatot egy nagyszabású klinikai kísérlet alapján állították fel, melyben, valamilyen nem tisztázott oknál fogva, az igazolódott, hogy kevesebb gluténérzékeny lett azok között, akik 4 és 7 hónapos kor között kaptak glutént. Ezt a vizsgálatot azóta azonban felülvizsgálták és az igazolódott, hogy téves következtetésre jutottak. Továbbá a tapasztalatom is azt mutatja, hogy a gluténtartalmú élelmiszerek több problémát okoznak, pl. székrekedés, felszívódási zavar miatt vashiány, étvágytalanság, hasfájás. Ezért arra buzdítom a szülőket, hogy minél később és akkor is a lehető legkisebb mértékben terheljék gyermekeiket gluténnel, nemcsak csecsemő, hanem későbbi korban is.
A tej és a tejtermékek bevezetésével várjunk egy éves korig. Egy éves kor alatt a csecsemők bélrendszere még nagyobb fehérjemolekulákat is fel tud szívni, nem csak kis aminosavakat, így sokkal nagyobb az esélye az allergia kialakulásának, amely ekcéma, véres széklet, hasfájás formájában jelentkezhet. Később azonban, ahogy érik a bélrendszer, már tudja tolerálni az idegen tej fehérjét is, így kisebb az esélye az allergiás betegségek kialakulásának. Ezért a megelőzés szempontjából fontos a tej és tejtermék mentes diéta, sokkal kisebb az esélye a későbbi allergiának, ha csecsemőkorban óvjuk gyermekünket ezektől az ételektől. Egy éves kor után is csak a fermentált tejtermékekkel (joghurt, kefír, túró) próbálkozzunk (természetesen, ha nincs allergiás tünete, pl. ekcémája a babánknak). A fermentált tejtermékeben nem csak a laktóz mennyiség alacsonyabb, hanem a fehérjetartalom is részben lebontott.

A saját véleményem az, hogy az öröklött érzékenységen túl, a valódi probléma napjainkban a tejjel, tejtermékkel, gabonákkal, szójával, földimogyoróval, kesudióval az, hogy túl sok vegyszert, peszticidet, nehézfémet, szennyezőanyagot tartalmaznak és ezt tolerálja egyre kevésbé a szervezetünk. Így nem csak a csecsemőkori ekcéma, hasfájás, majd asztma, szénanátha, különböző bélproblémák alakulnak ezek miatt az élelmiszerek miatt, hanem a felnőttkori civilizációs betegségek is: magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívinfarktus, agyvérzés, demencia, inzulin rezisztencia, cukorbetegség, Alzheimer-kór és különösképpen az autoimmun betegségek.

Blog, Komplementer medicína

Méregtelenítő eljárások

A nyugati ember táplálkozása egészségtelen. Életbevágóan fontos lenne az egészségmegőrzést a helyes táplálkozás népszerűsítésével kezdeni. Amikor már bejutnak a káros, nem lebomló anyagok a szervezetbe azok már méreganyagként viselkednek, hiszen ezektől igen nehezen szabadulhatunk meg. Minden mesterséges színezék, aroma, ízfokozó, tartósítószer, de a növényvédő szerek, antibiotikumok, lázcsillapítószerek, egyéb szintetikus gyógyszerek nem lebomló, idegen anyagok a szerveztünk számára, amit a vese, a máj, a belek, a tüdő és a bőr próbál eltávolítani testünkből. A nem lebomló, idegen anyagokhoz tartoznak még, az élelmiszerekkel megevetteken kívül, a folyadékkal, a légutakon és a bőrön keresztül bejutó vegyi anyagok is.
A méregtelenítő eljárások gyermekkorban még nagyon jó hatásfokkal működnek többnyire, de a sok-sok felhalmozódó idegen anyag, mint a nem lebomló hulladékok a Földön, egy idő után eltömítik, elárasztják a testet, és ekkor már a szervezet méregtelenítő mehanizmusai fáradnak, megjelennek a civilzációs betegségek: cukorbetegség, magas-vérnyomás, érelmeszesedés, autoimmun betegségek, ízületi fájdalmak, emésztési panaszok, pajzsmirigy és egyéb hormonális problémák, allergiák, asztmák, gyakori légúti megbetegedések, bőrbajok, fejfájás és végtelenül sorolhatnám még. Az idegen anyagok lerakódnak a szervezetben és ekkor kialakul a civilizációs betegségek legrosszabbika, megjelenik a rák. Meggyőződésem, tehát hogy e betegségek mind elkerülhetők lennének, ha valóban egészségesen étkeznénk (lásd. az előző fejezetet), tiszta vizet innánk, tiszta levegőt lélegeznénk be, és nem kennénk a bőrünket vegyi anyagokat tartalmazó krémekkel. Mindezek közül a legkártékonyabb és a legnagyobb mértékben ártó, mellyel kevesen vannak tisztában, a szennyezett levegő és a helytelen étkezés.
A levegőszennyezéshez tartozik a frissen festett lakásban tartózkodás, mely a legtetemesebb mennyiségű vegyi anyagot jutattja a tüdőbe. Ide tartozik még a városi közlekedés, a nagymennyiségű hajlakk, dezodor stb. belélegzése is.

A méregtelenítő eljárások közül a legegyszerűbb és könnyen hozzáférhető a rendszeres testmozgás.
Sportoljunk tehát minden! nap, ha más nem a futás vagy az intezív séta bárki számára hozzáférhető.

A sok folyadék fogyasztása valóban életfontosságú. 20 kg-ként 1 liter, intenzív tisztítókúra alatt és kisgyermekeknél 10 kg-ként 1 liter javasolt. Legyen forrásvíz, szűrt víz, esetleg alacsony ásványi-anyag tartalmú ásványvíz, frissen turmixolt gyümölcslé vagy tea. A különböző vizeletkiválasztásra, emésztésre, májra, tüdőre vagy az izzadásra ható teákkal fokozhatjuk a tisztítás hatékonyságát. E gyógyteákat csak kúraszerűen alkalmazhatjuk. Rendszeresen csak a hibiszkusz, csipkebogyó és a zöld tea iható.

A megfelelő légzéstechnikával, napi rendszerességgel végzett légzőgyakorlatokkal segíthetünk a tüdőn keresztül eltávolítani a bekerült szennyeződéséket és egészségesen meghosszabbíthatjuk életünket.

Méregtelenítő eljárások közé tartozik az izzadás (szauna) és a bőrön keresztül ható egyéb tisztító eljárások (méregtelenítő talptapaszok, spa-méregtelenítés, gyógyfürdők, de a kádfürdő is).

Hatékonyságban következik az emésztőrendszeren keresztüli tisztítás, elsősorban sok folyadék és megfelelő étkezés biztosításával, továbbá a mindennapi, reggel 5 és 7 közötti székelés beiktatásával.
Kialakult betegségtünetek esetén hashajtó folyadékok, beöntések alkalmazandók, természetesen csak hozzáértő orvos utasítására és orvosi felügyelete mellett.

A homeopátiás alkati kezelés is besorolható a méregtelenítő eljárások közé, ugyan még hatásmechanizmusát nem értjük, de már kísérleti (sajnos állatkísérleti) adatok bizonyítják, hogy a megfelelő homeopátiás szer segíti az adott mérgező anyagok kiürülését a szervezetből. Nevezetesen az, elvégzett állatkísérletből, amelyben arzént adagoltak patkányoknak, a homeopátiás arzénnel kezelt egyedek nem betegedtek meg, mert a homeopátiás arzén segítette az étellel bekerülő arzén fokozott ürülését.

A leghatékonyabb méregtelenítő, tisztító eljárások közé tartozik a talp-reflexológia, a masszázs, a fülakupunktúra, fülakupresszúra, testakupunktúra, testakupresszúra, a moxa-kezelés, és mindezek közül a legerősebb a köpölyözés. Ezekkel, a többnyire több száz vagy ezer éves eljárásokkal, természetesen a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a megfelelő légzéstechnika mellett, minden civilizációs betegség, legfőképpen a rák is meggyógyítható.
Még egyszer hangsúlyozom, hogy a rosszindulatú daganatok, mint a civilizációs betegségek legsúlyosabbika megelőzhető a valóban helyes táplálkozással és a rendszeres tisztítással. Kialakulása esetén pedig meggyógyíthatók a köpölyözés, akupunktúra és az egyéb tisztító eljárások alkalmazásával, természetesen képzett és tapasztalt orvos által vezetve. Ezeknek a tisztító eljárásoknak a kombinációja egyedülállóan hatékony módszer a daganatos betegségek gyógyításában.

Blog, Életmód

Egészséges ételek

Egészségesnek tekinthető minden étel, ami könnyen emészthető, tápanyagai könnyen felhasználhatóak a szervezet számára és nem hagy hátra nem lebomló salakanyagokat, mérgeket.
Nagyfokú tudatosságot igényel ezeknek az ételeknek a kiválasztása. Minden zöldség, gyümölcs ideális táplálék számunkra, kivéve, ha vegyszerrel szennyezett. Ezek a vegyszerek ugyanis nem tudnak távozni szervezetünkből és elakadást okoznak a méregtelenítő szerveinkben. Ha nem sikerült a megelőzés, akkor dolgozhatunk a kivezetésen. Ebben utolérhetetlen a homeopátia. Ugyanilyen, ha nem hatékonyabb a hagyományos kínai orvoslás: akupuntúra, akupresszúra, köpölyözés, gyógyteák, de a reflexológia és a fülakupunktúra, akupresszúra is.
Lehetőleg kerüljük a félkész és a kész konyhai termékeket, ugyanis az ezekben lévő ízfokozók, mesterséges aromák, tartósítószerek természetidegen anyagok és szervezetünk méregtelenítő útjain elakadást okoznak. Fogyasszuk minél több nyers! gyümölcsöt, zöldséget. Ezek kiválasztásánál figyeljünk arra, hogy bio.gazdaságból kerüljenek ki, hiszen a bennük dúsuló növényvédő szerek szintén természetidegen anyagok, melyek számukra is mérgek. Különösen igaz ez, azokra a zöldségekre, melyek föld alatti gyökérét fogyasztjuk, hiszen itt még nagyobb a peszticidek dúsulása.
Ismételten kihangsúlyozom azonban, hogy százszor jobb egy nem bio nyers gyümölcs vagy zöldség, mint egy szelet csokoládé vagy más bolti édesség.

Amennyiben nem vagyunk vegetáriánusok, figyeljünk arra, milyen tejterméket, tojás vagy húst eszünk, hiszen ezekbe is bekerülnek azok a vegyi anyagok, amelyeket az állatok elfogyasztanak. Hiszen a tej kiválasztási termék, így nem csoda, hogy annyi ember allergiás a tejre. Tulajdonképpen nem a tejjel van a baj, hanem a bele kerülő vegyi anyagok váltják ki az ekcémát vagy felső-légúti allergiás tüneteket. Csecsemőknél, akik még nagyon érzékenyen reagálnak a bevitt káros anyagokra, 4-5 napon belül meg is jelenik az ekcémás bőrkiütés, amennyiben tejterméket (főleg, ha nem bio-körülmények között tartott állaté) vagy növényvédő szerrel szennyezett zöldséget vagy gyümölcsöt fogyasztanak. A nagyobbacska gyermekeknek és a felnőtteknek sem használnak ezek az anyagok, csak már nem okoznak annyira gyorsan és annyira jól látható tüneteket, hanem elraktározódnak, felhalmozódnak a veleszületetten érzékeny szervekben, és később váltanak ki betegségeket. Ekkor már nagyfokú rálátás kell, hogy felismerjük az összefüggéseket.
Részesítsük előnyben a tojás és halat az egyéb húsokkal szemben. Amennyiben nem fogyasztunk halat pótoljuk az omega 3 tartalmú olajat kendermag vagy lenmagolajjal, esetleg omega 3 kapszulával.
Összegezve tehát, nyers gyümölcsöt és zöldséget korlátlanul fogyaszthatunk. Felejtsük el pl, hogy a banán hízlal. Öt banánt is elfogyaszthatunk, szervezetünk felhasználja belőle a vitaminokat, ásványi anyagokat, míg egy szelet csokoládé, nem csak üres cukorbevitelt jelent, amely a cukorbetegség kialakulását segíti elő, hanem egyéb nem lebomló ízfokozókat, színezékeket, aromákat tartalmaz, amelyek csak mérgek szervezetünk számára és komolyabb betegségek (mint, pl a rák) kialakulását is elősegíthetik mértéktelen fogyasztás esetén.
Egy éves kor felett szigorúan darálva, 4 éves kor felett már darabosan alkalmazzunk sok olajos magvat, mákot, szezámmagot.
Gabonafélékből elsősorban gluténmenteseket fogyasszunk (rizs, köles, hajdina, amaránt, esetleg kukorica) Próbáljunk meg leszokni a bolti kenyérről, bolti tésztákról. Nem csak a finomított liszt miatt, hanem az aromák, ízfokozók, tartósítószerek miatt is.

Mindezek mellett igyunk sokat 20 kg-ként egy litert naponta. lehetőleg forrásvizet vagy szűrt vizet, esetleg alacsony ásványi-anyag tartalmú ásványvizet. kerüljük a csapvizet. Igyunk továbbá teákat, természetes, frissen facsart gyümölcsleveket.

Blog, Komplementer medicína

A hagyományos kínai orvoslás

A hagyományos kínai orvoslás (HKO) alapja az energiakeringés akadálytalan biztosítása. Tudásának alapja megtalálni azt a pontot, helyet ahol az elakadás létrejött. Ennek kutatásában a természettől vett analógiákkal, az öt elem tannal és a jin-yang elmélettel, a páciens alapos vizsgálatával, mely főképpen a nyelv, a pulzus és az akupunktúrás pontok diagnózisával, valamint a beteg alapos kikérdezésével dolgozik. Amennyiben megtalálta a páciens panaszainak gyökerét és azt kezeli, nem lesz kezdeti rosszabbodás és a javulás tartóssá válik. Amennyiben nem sikerült a gyökérpanaszok, tulajdonképpen a genetikailag öröklött „meridiánérzékenységet” megtalálni, csak tüneteket fog kezelni, ami nem hoz tartós javulást a beteg számára. Az akupunktúra és a hagyományos kínai orvoslás sikere átütő, amennyiben okos volt az orvos és jól megtalálta a gyökérpanaszt.
Nagyfokú hasonlóság van a homeopátiás gyógykezelés és a HKO között, nem csak a páciens igen alapos kikérdezése és minden szervrendszerre kiterjedő vizsgálata tekintetésben, hanem ugyanúgy a veleszületett, genetikai érzékenység, energiaelakadás vagy alkat megtalálásában. Amennyiben ez sikerül, akkor a homeopátiás alkati szer bevételével vagy a megfelelő akupunktúrás, akupresszúrás pontok ingerlésével, légzés terápiával, személyre-szabott táplálkozással és teakeverékkel, nem csak gyógyíthatók, hanem megelőzhetők is a betegségek.
További hasonlóság még homeopátiás és a kínai orvoslás között az akut betegségek kialakulásában szerepet játszó külső hatások felismerése és az ezeknek megfelelő kezelés.
Mivel, jó szintetizáló képességgel, a két rendszer megfeleltethető egymásnak, a veleszületett homeopátiás alkati szer diagnózisával együtt, kideríthető az egyén genetikai szervi érzékenysége, a kínai orvoslásban használt természeti alkat és a hozzá tartozó meridián érintettsége. Így kettős biztonsággal és hatékonysággal tudunk gyógyítást és betegségmegelőzést végezni.

Blog, Életmód

Az emberi szervezet működése

Az emberi szervezet működését hasonlíthatjuk a természet működéséhez. A természet, és így az élő szervezet is, folyamatosan megtisztítja, regenerálja önmagát. Tartós elakadás vagyis betegség, akkor keletkezik, ha nem tud megbirkózni a lerakódott salakanyagokkal. Ez ugyanolyan, mint a nem. lebomló hulladék a Földön: a szervezetünkbe bekerülő nem természetes, mesterséges anyagok felhalmozódnak, elakadást okoznak az energiakeringésben, betegségtünetek megjelenéséhez vezetnek. Olyan ez, mint amikor dugulás keletkezik egy csatornarendszerben, a dugulás mögött egyre jobban feltorlódnak a salakanyagok, és ilyenkor már csak külső segítséggel tudjuk az áramlást újra megindítani. Ugyanígy működnek szervezetünkben az energiameridiánok is, melyek feltérképezését a 3000 éves hagyományos kínai orvoslás végezte el.

Blog, Életmód

Az egészséges életmód

Az egészséges életmód alapvető elemei az egészséges táplálkozás, a rendszeres mozgás és a lelki egyensúly. Mindezt kiegészíthetjük a szervezetünk tisztításával, salaktalanításával, amely felnőttkorban, de betegségtünetek esetén, gyermekkorban is elengedhetelen.
A legfontosabb elkerülni a nem lebomló, mesterséges anyagok bevitelét a légutakon, a bőrön, de legfőképpen az emésztőrendszeren keresztül, magyarul figyeljünk oda milyen levegőt légzünk be, mit kenünk a bőrünkre, de legfőképpen arra, milyen folyadékot iszunk és milyen étekt eszünk.
A szervezetbe bekerült vegyi anyagok kiürítésére több méregtelenítő módszer ismert: izzasztás, masszás, talpmasszazs, fürdők, a májműködés fokozása, továbbá salaktalanítás a húgyutakon, emésztőrendszeren, légutakon és bőrön keresztül. Ez utóbbi leghatékonyabb módja a köpólyözés, mely nem csak felnőtteknél, hanem szelídebb formában, gyermekeknél is végezhető.