Blog, Tanácsok

Szoptató kismamák étrendje

MIT EGYEN ÉS MIT NE EGYEN A SZOPTATÓ ÉDESANYA?

Szoptatás esetén nem csak a kiadós folyadékbevitel, hanem az energiadús táplálkozás is fontos.

Közismert a hasfájást okozó ételek listája, ezeket a baba 3 hónapos koráig kerüljük, utána fokozatosan visszavezethetjük a kismama étrendjébe. Ezek közé tartoznak a káposztafélék, a hüvelyesek, a hagyma, a foghagyma, a gomba. Az élénkítőszereket próbáljuk kerülni, mert ezek a babákra és hatnak: kávé, fekete tea, kóla, csoki.

Kevésbé ismert, de sokkal fontosabb az allergiát kiváltó ételek mellőzése a szoptatás alatt. Ezeket lehet fogyasztani,de csak mértékkel. Ide tartozik elsősorban a tej és az összes tejtermék. Még e korlátozás mellett is gyakran találkozunk allergiás tünetekkel a kisbabáknál, melyek elsősorban atópiás dermatitisben (közismerten ekcémában), de vércsíkos székleteben, sőt akár hasfájásban is megnyilvánulhatnak. Ilyen tünetek jelentkezésekor a tejtermékek teljes kiiktatását javasoljuk a szoptatás idejére. Nem lesz kalcium hiányos a kismama (nem gyengülnek a csontjai, fogai), ha sok amarantot, szezámmagot, mákot, mandulát fogyaszt. Ezek a legmagasabb kalcium tartalmú növényi ételek, közöttük a mák a legkiemelkedőbb (napi két teáskanálnyi mézzel elegendő belőle). Fontos tudni, hogy a mák termése nem bágyaszt, nem tartalmaz opiátot, csak a terméstok nedve. Ezek mellett fogyaszthatók egyéb organikus kalciumpótlók is, pl korall-kalcium, vagy tojáshéj-kalcium is. Szedhető még a Calcium-phosphoricum D6 Schüssler-só is, napi 3×1 tabletta formájában.
A szervetlen kalcium bevitelt nem javasoljuk, ugyanis ebből nagyobb mennyiségek bevitelére van szükség ahhoz, hogy szervezetünk be tudja építeni belőle az ásványi anyagot. Azonban nagyobb mennyiségek, akár vesekövet is okozhatnak.
Allergiás tüneteket kiváltó ételek közé tartozik a földimogyoró, kesudió, szója (ezt legjobb, ha teljesen kiiktatjuk a szoptatás idejére), az eper és a citrusfélék (narancs, mandarin, citrom, grapefruit, kiwi). A fáról szedett, bio citrusfélék nem okoznak panaszt, csak a vegyszerrel kezelt darabok.
A legmegfelelőbb az lenne, ha a szoptató kismamák csak vegyszermentes, bio zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztanának. ekcémás tünetekkel küzdő kisbabák esetében ezt javasoltjuk.
Azonban ne legyen félrevezető e bekezdés: sokkal-sokkal jobb egy nem bio eredetű, esetleg vegyszerrel kezelt nyers gyümölcs, mint egy szelet csokoládé, vagy egyéb bolti édesség.

Sokan nem tudják, de nagyon fontos a szoptató kismama számára az omega 3 tartalmú halolaj vagy a hidegen sajtolt növényi olajok, pl. kendermagolaj, lenmagolaj, olívaolaj fogyasztása. Ezek az ételek, a mellett, hogy a kismama egészségét is védik, a baba számára, az agy fejlődéséhez nélkülözhetetlen telítetlen zsírsavakat, főleg omega 3 zsírsavat tartalmaznak. Ezeket az olajokat tároljuk hűtőben, sötét üvegben és csak max. 40 fokra melegítve vagy hidegen fogyasszuk őket. Sajnos a halolajak napjainkban már igen szennyezettek nehézfémekkel, ezért csak szigorúan ellenőrzött forrásból fogyasszunk ilyet, vagy maradjunk a növényi eredetűeknél.

Lényeges, hogy a szoptató kismama fogyasszon sok nyers zöldséget és gyümölcsöt. A gabonafélékből csak a gluténmenteseket javasolom (köles, rizs, hajdina).

Fontos tudni, hogy a kisbaba hasfájása esetén a panaszok enyhülnek, ha az édesanya nem csak tejmentes, hanem gluténmentes étrendet is tart.

Tojásból csak a tanyasi csirkétől származó tojást válasszon. Húsfélékből is igyekezzen szennyeződés-mentes tanyasi csirkét, kacsát, libát, pulykát fogyasztani. A hal nagyon fontos lenne, de a legtöbb hal nagyon szennyezett nehézfémmel. Ha sikerül hozzájutni tiszta, édesvízi halhoz, azt korlátlanul fogyaszthatja.

A folyadékbevitel legyen elégséges, 20 kilóként legalább egy liter, de akár 10 kilónként egy liter is lehet. Főleg vizet (lehetőleg szűrt vagy alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet vagy forrásvizet fogyasszunk), a teák közül a gyümölcsteák, a csipkebogyó és a hibiszkusz tea iható korlátlanul. Az édeskömény teából napi másfél liternél többet ne fogyasszon a szoptató kismama, mert haspuffadás okozhat a csecsemőnél. A rostos levekből sem hasznos túl sokat inni, mert szintén hasfájást idézhet elő a babánál.

Nagyon nehéz lemondani a csokoládéról, bolti édességekről, de ezek a mellett, hogy sok cukrot tartalmaznak és elindíthatják az édesanya hízását, mesterséges színezékkel, aromával, ízfokozóval dúsítottak, így tulajdonképpen idegen anyagokat juttatnak a szervezetbe, aminek lebontását nem tudja elvégezni a máj és a vese. Babakorban ekcémás tüneteket, véres székletet, hasfájást okozhatnak, felnőttkorban pedig allergiát, asztmát, cukorbetegséget, magas vérnyomást, stb. Kíméljük meg szervezetünket a mesterséges anyagok bevitelétől, hiszen ez olyan, mintha nem lebomló hulladékkal szennyeznénk a környezetünket: egy szint utána szervezet már nem tud tőle megszabadulni és betegségek alakulnak ki.